Încălțămintea ortopedică pentru piciorul plat (platfus)

Încălțămintea ortopedică pentru piciorul plat este, de obicei, realizată de firme specializate care au în portofoliu variate produse, orteze, proteze, dispozitive pentru tratamentul arsurilor, dispozitive ajutătoare pentru mers etc.

Există medici ortopezi care, după ce efectuează consultația medicală, recomandă pentru piciorul plat un anumit tip de încălțăminte ortopedică. Această recomandare este strâns legată de experiența medicului cu acel tip de încălțăminte, de afecțiunile asociate pe care le prezintă pacientul, precum și de rezultatele pe care le-au obținut în timp cei pe care i-a tratat.

Studiile medicale nu au dovedit însă un beneficiu durabil al acestora asupra piciorului plat.

Această opțiune nu este nici comodă și nici ieftină pentru pacient. Pentru a avea un efect, purtarea încălțărilor ortopedice ar trebui să fie continuă în poziția de ortostatism, indiferent de activitate și anotimp. Acest lucru presupune ca persoana care le poartă să aibă cel puțin două perechi, ce pot fi purtate înafara locuinței și în interiorul ei. Dacă pacientul este copil, încălțămintea ortopedică trebuie schimbată ori de câte ori mărimea piciorului se modifică. Vara, purtarea unor astfel de încălțări este neplacută și incomodă din cauza căldurii, iar în restul anotimpurilor, ploaia și zăpada pot reprezenta o problemă care afectează încălțările și le reduce durata de viață.

„Corrective shoes for flexible flatfoot was found not effective on development of foot arches. Therefore, they should be limited only for selected cases”

„The treatment of asymptomatic flexible flat feet using orthotics, insoles or modified shoes has been shown to be ineffective and hence not recommended”