Suporturi plantare (talonete)
Există o multitudine de suporturi plantare oferite de diverși producători, majoritatea oferind soluții standard pentru diverse simptome: “suporturi plantare pentru dureri de călcâi”, “suporturi plantare pentru dureri de talpă” etc.
Se pot face chiar și talonete personalizate, care oferă, conform afirmațiilor producătorilor, formă adaptată nevoilor de susținere a piciorului pentru fiecare persoană în parte.
Eficiența acestor produse este discutabilă și subiect de continuă dezbatere. Studiile medicale, realizate pe grupuri mari de copii și adulți, au arătat că purtarea suporturilor plantare pot cel mult să diminueze durerea resimțită la mers sau alergat și să crească senzația de confort a celor care le poartă. Totuși, efectul lor este temporar, doar pe perioada purtării, limitat până și de tipul încălțărilor în care se pun (nu se pot purta cu papuci, sandale, pantofi cu baretă la spate). În plus, costul acestora este semnificativ întrucât, purtate zilnic, trebuie schimbate destul de des. La copii, este necesară potrivirea mărimii suportului plantar odată cu creșterea piciorului.
Unii medici ortopezi le recomandă, alții le condamnă spunând că sunt “nu numai perfect inutile, dar și dăunatoare” – http://medlive.hotnews.ro/talonetele-de-serie-sunt-inutile-si-daunatoare-dr-marius-uscatu-a-raspuns-cititorilor.html
Literatura recentă de specialitate relevă că există un număr limitat de studii clinice medicale care să demonstreze o eficiență a metodelor non-chirurgicale în tratamentul piciorului plat
„There is very limited evidence for the efficacy of nonsurgical interventions for children with flexible flat feet. Clinicians need to consider the lack of good-quality evidence in their decision-making for the management of pediatric flat foot”
“This study found no evidence to justify the use of in-shoe orthoses in the management of flexible excess foot pronation in children. ”