Kinetoterapia
Există două tipuri de picior plat: flexibil și inflexibil. Piciorul flexibil este recunoscut prin formarea arcadei longitudinale mediane (pe interiorul piciorului) atunci când persoana stă în poziția culcat sau pe vârfuri. Dacă arcada nu se formează, atunci piciorul plat este inflexibil și este posibil ca două sau mai multe oase ale acestuia să fi fuzionat.
Scopul kinetoterapiei este de a tonifia o parte a musculaturii piciorului și gambei, precum și de a scădea nivelul de contractare a tendonului ahilean. Activitățile sportive, în special cele care pot să fie practicate zilnic, au efecte pozitive la unii dintre copii.
Copiii mici nu trebuie forțați să se ridice în picioare mai devreme decât se simte fiecare sigur să facă acest lucru și să se susțină, trebuie să fie lăsați să meargă de-a bușilea cât timp își doresc. Ideal ar fi ca atunci când începe să meargă, copilul să umble în picioarele goale pe nisip, pe suprafețe special create, într-o zonă curată și supravegheată. În acest fel musculatura plantei este solicitată și capată tonus, arcada longitudinală se formeză și se menține într-o arcuire sănătoasă.
Exercițiile recomandate pentru toniferea musculaturii piciorului sunt multiple, o parte dintre ele sunt descrise mai jos.
• Unul dintre cele mai cunoscute exerciții este cel care utilizează o batistă sau un prosop de mici dimensiuni. Bucata de material moale se pune pe jos, în fața piciorului persoanei care stă în șezând. Cu ajutorul degetelor picioarelor, prin mișcări repetate se strânge materialul până când se adună complet sub picior. La sfârșitul fiecărei străngeri complete, se menține talpa contractată, cu arcada formată câteva secunde. Se repetă exercițiului de 5-10 ori, zilnic.
• Folosind aceeași bucată de material, se poate continua cu un nou tip de exercițiu, ce constă în prinderea acestuia cu degetele piciorului, ridicarea lui în aer și eliberarea după două secunde. Se fac 30 de astfel de repetări.
• Se poate folosi o minge moale pe care, din poziție șezând, se rulează piciorul înainte şi înapoi, după care se prinde cu degetele şi se ridică de pe sol, 20-30 de repetări.
• Altă metodă de a crește stabilitatea arcadei plantare este exercițiul de ridicare pe scară. Persoana care execută mișcarea trebuie să stea pe o treaptă care să aibă înățimea de cel puțin 8-10 cm, sprijinind pe aceasta doar vârful piciorului și călcâiul și restul piciorului sub nivelul degetelor. Mișcarea trebuie începută din poziția neutră până la ridicarea completă pe vârfuri, presând pe acestea. Se continuă mișcarea coborând călcâiul ușor, rezistând tentației de a-l coborî rapid, întărind astfel și musculatura gambei. Un set cuprinde zece ridicări pe vârfuri și o sesiune de antrenament zilnic ar trebui să conțină trei seturi.
• Exerciții eficiente se pot face pe un teren cu pietricele (plajă, malul unui râu). Mersul pe pietre forțează musculatura piciorului să lucreze pentru menținerea echilibrului. Mersul pe partea externă a labei piciorului, cu degetele strânse și ţinând o pietricică între degete este un exercițiu suplimentar. Din repaus, șezând, se poate prinde câte o pietricică cu degetele de la picioare şi se poate muta în lateral, până terminăm toata grămada făcută inițial şi apoi le mutăm înapoi cu celălalt picior.
În filmul de mai jos se pot vedea câteva exerciții recomandate de un fizioterapist.